banner

 

HERTOGPOST 2010

StampkeBeste  Hertogkids,
Deze maand ga ik jullie vertellen wat er allemaal staat te gebeuren op 28, 29 en 30 mei in de Brabanthallen hier in ’s-Hertogenbosch. Jullie hebben al vernomen dat de vereniging waar we onder vallen, de ’s-Hertogenbossche Filatelisten Vereniging, dit jaar maar liefst 80 jaar bestaat en het hoogtepunt van die viering zal zijn een driedaagse happening in de Brabanthallen.
Een tentoonstelling, een postzegelbeurs waar handelaren komen, maar vooral voor jullie is er de 26e Dag van de Jeugdfilatelie. Diegene onder jullie die wel eens bijvoorbeeld op de Postex zijn geweest kunnen er over meepraten dat dit een best knalfeest gaat worden.
 Er is door jullie hard gewerkt om te kunnen deelnemen aan de Filamarathon, dus je eigen werkstuk hangt daar voor het hele Nederlandse publiek opgehangen en en worden zelfs door buitenlandse bezoekers bekeken. Er zullen inzendingen komen van geroutineerde die al meerdere keren hebben meegedaan; ga daar maar eens kijken al was het alleen maar om er van te leren hoe het een volgende keer misschien nog beter kan.
De jeugd komt in een soort avenue te zitten die zich voor bij de ingang van de grote hal bevind. Dit is de Juniorplaza.
Hier komt JFN met een infostand maar ook met een postzegelhoek met heel veel 5- en 10cent zegels, de Stampkids, de stand van Wereldkinderen, de computerhoek, een tombola, veel gelegenheid om met andere te ruilen maar vooral veel postzegels in de postzegelberg.
De Globe komt er met hun befaamde spellencircuit en op de zaterdag en zondag steeds om 14:30 een veiling waar jullie de punten die verdient zijn met die spellen om kunt  zetten als “betaalmiddel” op die veiling om zodoende aan heel mooi materiaal te komen. Over die spellen gesproken; als een van je ouders is meegekomen, daag die maar uit om ook eens mee te doen, want er zijn zeker spellen bij die voor jullie met gemak te doen zijn terwijl menig ouder daar heeel veel moeite mee heeft. Aan belangstelling is er meestal niet te klagen. Dus meedoen!!

veilingNu nog wat wetenswaardigheidjes over de aanwezige verenigingen:
Voor JFN,is het in mei de 26e Dag van de Jeugdfilatelie dus zijn ze er in 1985 mee begonnen dit soort evenementen te organiseren. Dit betekend niet dat er voor die tijd geen jeugdactiviteiten plaats vonden! Al in 1910 hield de afdeling Arnhem van de NVPV een wedstrijd tussen jeugdige verzamelaars. Breda volgde in 1913 met een heuse jeugdpostzegeltentoonstelling ter gelegenheid van de vijfde Nederlandse Filatelistendag. In de dertiger jaren werden er door de filatelistische verenigingen meerdere jeugdafdelingen opgericht. Pogingen om tot samenwerking te komen werden wel gedaan, maar hadden nog geen resultaat. Bovendien lag het verenigingsleven gedurende de Tweede Wereldoorlog enkele jaren stil. Vanaf 1947 werden nieuwe pogingen gedaan om tot samenwerking van jeugdleiders van de diverse clubs te komen. Uiteindelijk resulteerde dat in 1954 in de oprichting van de ‘Stichting voor het Philatelistisch Jeugdwerk in Nederland’. Op 3 september 1948 kwam er een overeenkomst tot stand tussen de Bond en de  Stichting, waarin de Bond de Stichting erkende als de aangewezen organisatie voor het coördineren van de jeugdfilatelie in ons land.

 

 

De GlobeFilatelistenvereniging De Globe bestaat  en dat is geen drukfout: al sinds 1897 !!!!! en zijn dus dit jaar maar liefst 113 jaar jong. Het is daarom ook de eerste en de oudste filatelistenvereniging met op dit moment 25 plaatselijke of regionale afdelingen in Gelderland en Utrecht met ca 200 leden inclusief jeugdleden. Ze deinzen er zelfs niet voor terug om in het buitenland met hun spellen te gaan staan. Vorig jaar zijn ze nog in Rapperswill in Zwitserland geweest.

Mochten er onder de lezers van dit artikel ook senioren zijn, wat ik beslist aanneem, dit evenement is een uitgelezen kans om jeugd een zetje in de rug te geven en ze toch eens aan te sporen op de beurs eens een kijkje te komen nemen en zich voor de wereld van de filatelie wat enthousiaster te maken. De entree voor jeugd tot 18 is gratis en ze houden er altijd wat aan over. Verdere informatie is te vinden op www.hertogpost-event.nl en op www.hertogkids.nl  en als er vragen zijn kunnen die zoals gewoonlijk gemaild worden naar hertogkids@live.nl

Groetjes en tot ziens op Hertogpost 2010 in de Brabanthallen.
Stampke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hp

 

foto
  Contact / Disclaimer